Terugblik Week van de Mantelzorg

15 november 2022 • Algemeen • Marie Omtzigt

Overal in het land vind je onzichtbare helden, jong en oud, van het kleinste dorp tot de grootste stad, er zijn er bijna 5 miljoen. Zo staan er al meer dan 700 mantelzorgers ingeschreven bij Welzijn Teylingen. Wat zij doen als mantelzorger is niet vanzelfsprekend, het is bijzonder en verdient waardering. Daarom hebben wij van 7 tot 11 november verschillende activiteiten aangeboden voor ingeschreven mantelzorgers, in het kader van de dag van de Mantelzorg op 10 november. Lees verder om te weten wat voor leuks er allemaal is georganiseerd!

Mindfulness

In een sfeervolle en warme ruimte konden mantelzorgers genieten van een avond mindfulness, met tijd en aandacht voor wat zich bij jezelf afspeelt. Voor sommigen was het best wel wennen om ontspannen op de mat te liggen voor een uitgebreide bodyscan, als je in het dagelijks leven altijd maar alert en bezig bent. 

“Zorg ervoor dat je eigen batterij voldoende opgeladen blijft” was een van de tips van Sabina Huuneman die de workshop verzorgde. Goede ideeën daarvoor werden met elkaar gedeeld. Knuffelen met je huisdier was een goed idee. En wandelen natuurlijk.

Op 6 februari start Welzijn Teylingen met een nieuwe cursus mindfulness voor mantelzorgers.

Creatief met bloemen

Woensdag kwamen mantelzorgers samen in het warme buurthuis bij Speeltuinvereniging Bijdorp om creatieve bloemstukken te maken, onder begeleiding van Adewij de Wit (Aadjes Passie). Adewij heeft er met haar creativiteit, enthousiasme en nodige humor echt een feestje van gemaakt. Alle bloemstukken waren persoonlijke creaties en hadden een mooi lampionnetje in hun midden, voor dat extra lichtpuntje in het herfstachtige donker.

Wethouder Reny Wietsema was vanuit gemeente Teylingen aanwezig tijdens de avond workshop. Vol enthousiasme en met een brede glimlach opende ze de avond, waarin wethouder Wietsma haar bewondering voor de mantelzorgers liet blijken. Daarnaast heeft zij ook een prachtig bloemstuk gemaakt en gezellig gekletst met andere deelnemers. Tevreden met alle creaties gingen de deelnemers voldaan naar huis.

Gezond koken met Esma

Mantelzorgers zijn ondergedompeld in de culinaire, gezonde keuken van Esma. Gezamenlijk hebben zij heerlijke gerechten gekookt; van een vegan bloemkool curry tot een ratatouille met sokka. Er is gegeten, gekletst en verder getafeld. Kortom, een zeer geslaagde avond. Natuurlijk zijn de recepten ook gedeeld met de koks, zodat ze thuis de recepten verder kunnen perfectioneren.    

Rondleiding Panbos

Op de échte Dag van de Mantelzorg stond er voor mantelzorgers uit de gemeente Teylingen een rondleiding in het Panbos in Katwijk op het programma. Boswachter Henk Haasnoot vertelde over het ontstaan van dit recreatiegebied. Hij wist veel en geanimeerd te vertellen over de natuur.

De bezoekers vonden het een bijzonder fijne wandeling en hebben genoten van de natuur, de gesprekken, de ruimte voor vragen en het kopje koffie met taart of pannenkoek aan het einde van de wandeling. Volgend (voor)jaar gaan we weer!

Training Positief Leven

Als mantelzorger heb je veel ballen in de lucht te houden, dat kost energie! Tijdens de workshop Positief Leven gingen de mantelzorgers creatief aan de slag met wat hun juist energie geeft. Met een moodboard maakten zij zichtbaar wat hen energie kan opleveren in drukke tijden. In de gezellige ruimte lagen alle knutselspullen klaar om aan de slag te gaan. Onder het genot van een kopje koffie en wat lekkers waren de deelnemers creatief bezig en kwamen gesprekken op gang.

Een favoriete energieplek was de natuur: “ In de natuur kan ik weer even opladen, ik voel me daar tot rust komen,” vertelde een deelnemer. Het strand, reizen en creatief bezig zijn kwamen ook naar voren. Hoe maak je hier nu tijd voor in je drukke leven? De tip uit de workshop was om kleine stapjes te zetten die je energie kunnen geven. De deelnemers brachten elkaar op ideeën. Het moodboard ging mee naar huis om de energiegevers onder de aandacht te houden.

De komende vijfweekse cursus Positief Leven gaat van start op 23 november 2022. De volgende cursussen zijn gepland op 26 januari 2023 en 29 maart 2023.

Skip to content