J.P. Gouverneurlaan 40 B - 2171 ER Sassenheim -
(0252) 23 18 05 - info@welzijnteylingen.nl
Laat u niet oplichten! Wees alert!

Alert zijn op financieel misbruik is ook nu van belang. Financieel misbruik kent veel verschillende vormen en komt vaak voor. Zowel door bekende als onbekende mensen. In dit artikel gaat de aandacht uit naar financieel misbruik door onbekenden. Welke verschijningsvormen zien we de laatste dagen, en wat is er aan te doen? 

 
Het coronavirus wordt veelvuldig gebruikt door criminelen. Babbeltrucs, phishing, valse (verkoop) websites, en brieven over anti-bacteriële pinpasjes zijn daar voorbeelden van. Maar ook mensen die met u contact zoeken en inspelen op gevoelens van angst, kunnen verkeerde bedoelingen hebben. U bent nooit verplicht direct te handelen. Ook niet als u onder druk wordt gezet. Vaak is uw niet-pluist gevoel juist. U kunt bij onraad altijd contact opnemen met de bank. Ook nu zijn banken goed telefonisch bereikbaar voor vragen en onraad. U kunt bij twijfel beter eenmaal te veel bellen dan eenmaal te weinig. 
 

Laat geen vreemden binnen.

Artsen of verpleegkundigen komen niet ongevraagd aan huis op corona testen. Staat er een onbekend iemand van de thuiszorg voor de deur? Laat hem/haar buiten staan en bel met de thuiszorgorganisatie om het te controleren. Zoek zelf het telefoonnummer op en bel niet naar het nummer dat degene die voor uw deur staat opgeeft. Ook niet als u onder druk wordt gezet. 
 
 

De bank belt u niet voor een acute overboeking 

Wordt u gebeld door een bankmedewerker en gevraagd direct een overboeking te doen? De echte bank belt u niet met dergelijke vragen. Ook niet tijdens de Coronacrisis. Laat u niet misleiden of onder druk zetten om snel te handelen. Ook niet als wordt ingespeeld op uw emotie. Hang zo snel mogelijk op en neem contact op met uw bank. Nederlandse banken zijn ook met de Corona-maatregelen goed telefonisch bereikbaar. 

 

Geeft nooit uw bankpas en pincode af.

Doet iemand de boodschappen voor u? Superaardig, maar geef nooit uw pas en pincode af om de boodschappen voor u te betalen. Heeft u geen contant geld (of wordt dat niet geaccepteerd), maak dan een bedrag over naar de rekening van degene die boodschappen voor u doet. Is degene die u helpt niet eerlijk? Dan blijft de schade beperkt tot dat bedrag. Met uw pas en pincode kan iemand online bankieren registreren en bij al uw rekeningen komen. Of geld opnemen zonder uw toestemming. Er kunnen zelfs leningen op uw naam worden afgesloten als u de pinpas geeft. 
 
Ook hier geldt: Laat u niet onder druk zetten. Ook niet als u zich erg afhankelijk voelt. Er is ook voor u andere, goede en betrouwbare hulp beschikbaar. Juist nu. 
 
Doet iemand anders altijd de boodschappen voor u? Dan kunt u bij de bank een extra rekening openen waar een bedrag voor de boodschappen op wordt gestort. De rekening komt op naam te staan van de gemachtigde persoon en deze heeft geen toegang tot bijvoorbeeld uw gehele vermogen. De bank kan u hierover met vragen verder helpen. 
 

Klik niet op een link in een e-mail.

Ga met uw muis op de link staan en klik niet. Nu verschijnt het daadwerkelijke adres waar u naar toe geleid wordt. Controleer deze goed. Vertrouwt u het niet? Niet klikken. Tik desnoods het mailadres van de betreffende organisatie zelf in de adresbalk van uw internetbrowser.
 
Vul nooit de pincode van uw bankpas online in. Stuur nooit uw bankpas op. Banken en andere instellingen zullen u hier nooit om vragen.
 

Controleer webwinkels.

Niet alle webwinkels zijn betrouwbaar. Laat u ook hier niet misleiden. Kent u de winkel? Klopt de naam van de webwinkel in het adres dat in de adresbalk van uw internetbrowser staat? Let op spelfouten.
Kent u de winkel niet? Hoe belangrijk is het om het product nu te bestellen? Heeft u het echt nodig? Controleer dan de contactgegevens, kamer van koophandelnummer en aangeboden betalingsmethodes. Is de aanbieding aannemelijk? Google op het bedrijf en lees reviews.
 
Laat u niet oplichten!
 

Handige websites met meer informatie: