Buur & buurt staat voor omkijken naar een ander en een helpende hand uitreiken als dat nodig is. In je eigen straat of buurt. Elkaar kennen maakt dat je je thuis voelt in jouw buurt en een buur durft te vragen om hulp als dat nodig is. Met andere woorden; “buren maken de buurt”. Sociaal werkers Natalie Vermeegen en Fleur Bel van Welzijn Teylingen en contactfunctionarissen Jamie de Ridder en Marco van Bergen van de Gemeente Teylingen bieden waar nodig advies en inspiratie om de buren en buurt te maken. Doe jij mee met buur & buurt?

Waarom zou ik meedoen met buur & buurt?
Maak jij gemakkelijk een praatje met de mensen om je heen, ben jij een echte buurtverbinder, maak je graag andere mensen blij en draai jij je hand er niet voor om, om iets te organiseren? Doe dan mee met buur & buurt.

Wat doet een buurtverbinder?
Als buurtverbinder kijk je om naar een ander. Je vindt het leuk om iemand waardering, steun of vrolijkheid te geven. Dit kan in de vorm zijn van een buurtfeest, een luisterend oor bieden, buren aan elkaar koppelen om samen te gaan wandelen, koken of koffiedrinken. Op deze manier weten buren elkaar ook te vinden als er echt hulp nodig is. Met de buur & buurt box ben jij op de hoogte van de initiatieven en diensten die er zijn om jouw buur te helpen. En je kunt het alleen doen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt het ook samen doen met een andere buur.

Ik geef mij op voor buur & buurt. Wat nu?
Wij zijn heel blij dat jij overweegt om mee te doen. Na jouw digitale aanmelding nemen wij contact op en nodigen wij jou uit voor een gesprek. Hiervoor hebben wij één keer per maand een vast moment. In 2024 voeren wij deze gesprekken op 1 juli, 2 september, 7 oktober , 4 november en 2 december van 16.00 tot 17.00 uur in het bestuurscentrum, Raadhuisplein 1 te Voorhout.

Word jij buurtverbinder in jouw buurt, dan maken wij samen een plan om de buurt uit te nodigen voor de feestelijke overhandiging van de buur & buurt box bij jou in de wijk.

Deze box is bedoeld om jou te helpen om de buurt nog leuker te maken. Naast handige flyers over wat er allemaal te vinden is in Teylingen tref je ook goodies in de box aan zoals; postkaarten, bekers, chocolade en een set met BuurtPraatkaarten.

Hoe zorg ik dat mensen in de buurt hulp durven te vragen?
Het is soms moeilijk voor mensen om hulp te vragen. Begin met een oppervlakkig praatje. Nodig ze daarna eens uit voor koffie met een aantal buren en pak de BuurtPraat envelop erbij. Via deze vragen kan je laagdrempelig met je buren in gesprek gaan tijdens een kopje koffie. Zo ontdek je meer over de buren en waar ze behoefte aan hebben.

Wat als er meer hulp nodig is?
In de buur & buurt box tref je diverse informatie flyers aan waaronder Meedoen in Teylingen. Via deze website kun je al veel instanties vinden waar jij jouw buur op kan attenderen. Als je denkt dat dit niet voldoende is, dan kun je zonder de naam van deze buur te noemen contact opnemen met Natalie (n.vermeegen@welzijnteylingen.nl) of Fleur (f.bel@welzijnteylingen.nl) van Welzijn Teylingen. Zij kunnen jou advies geven over wat te doen.

Gaat het mij geld kosten om deel te nemen?
Nee, het potje is gevuld voor 1 jaar. Het staat je vrij om dit potje na 1 jaar samen met buren aan te vullen of om te kijken naar mogelijke subsidies voor een buurtinitiatief. Dit hoeft natuurlijk niet. Omkijken naar anderen hoeft geen geld te kosten.

Buur & buurtbudget
Met het buur & buurt budget kun je net dat verschil maken, door iemand op te fleuren of te bedanken als hij dat nodig heeft. In het buur & buurtpakket zit een bedrag wat je kunt gebruiken om iets te organiseren voor de buurt. Ook kun je dit gebruiken om lief en leed attenties te kopen. Denk hierbij aan een fruitmandje of een bloemetje. Door het geven van een kleine attentie ontstaat er direct een contactmoment waarbij je kunt vragen hoe het met iemand gaat. Iemand die je anders misschien niet zo snel zou spreken.

Buur & buurt spelregels

  • Laat de buurt weten dat jullie een buur & buurt straat zijn en wat dat betekent;
  • Maak iemand blij met een attentie en geef deze altijd namens de hele buurt. Of dit nu een kaartje is of een bosje bloemen;
  • Betrek andere buren en wie weet kunnen jullie gezamenlijk iets organiseren voor de hele buurt;
  • Houd de acties en uitgave bij van het buurtbudget. Het is waardevol om later terug te kijken wat voor effect jouw acties hebben gehad op jouw buurt;
  • Je hebt minimaal één keer per jaar contact met Welzijn Teylingen. Jullie bespreken het budgetoverzicht, je deelt jouw ervaringen en bespreekt wat jij nodig hebt om jouw buurt nog leuker te maken.

Aanmelden

    Ga naar de inhoud