De winnaar Teylinger Trofee is bekend!

7 december 2022 • Algemeen • Marie Omtzigt

Theater Teylingen wint hoofdprijs Teylinger Vrijwilligersprijzen 2022

Op 7 december – de Dag van de Vrijwilliger – werd de Teylinger Trofee en andere vrijwilligersprijzen feestelijk uitgereikt door Wethouder Reny Wietsma bij Cheers! in Voorhout. De Teylinger Trofee voor meest impactvolle en inspirerende vrijwilligersactiviteit is dit jaar gewonnen door Stichting Theater Teylingen! Voor Theater Teylingen is theater meer dan zingen, dansen en acteren alleen. De Stichting vindt persoonlijke vorming, samenwerken en krachtig in het leven staan ook heel belangrijk. Voor iedereen die iets wil doen, van alle leeftijd en interesses, is er een mogelijkheid om mee te doen en jezelf te ontplooien.

De jury raakte geïnspireerd door hun visie op cultuur en theater, de maatschappelijke betrokkenheid en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. De organisatie vindt zijn stevige basis in de enorme inhoudelijke professionaliteit gecombineerd met maatschappelijke betrokkenheid en een aanstekelijke hoeveelheid enthousiasme. Het Theater wordt gerund door vrijwilligers, waarbij er plek is voor iedereen.  Er is aandacht voor ouderen, Oekraïense vluchtelingen en andere mensen die op zoek zijn naar zinvolle dagbesteding, verbinding en aansluiting. Dit heeft een grote aantrekkingskracht op nieuwe vrijwilligers.

Alles aan de voorstellingen is door vrijwilligers met vakmanschap en een groot gevoel voor kwaliteit gemaakt, van kostuums tot decor. Resulterend in prachtige voorstellingen voor vermaak en plezier. Niet alleen in het eigen theater, maar ook bijvoorbeeld bij verpleeghuizen en verenigingen.

Het Theater Teylingen (voorheen Theaterschool Teylingen) wint hiermee de Teylinger Trofee voor vrijwillige inzet en een cheque van € 1.250,-.

2e plek: Speeltuinvereniging Bijdorp

De speeltuinvereniging Blijdorp bestaat al 62 jaar en vertegenwoordigt een mooi stukje geschiedenis van Sassenheim. Met een relatief klein groepje mensen – die heel trouw en betrokken zijn – wordt de vereniging helemaal geleid door vrijwilligers. De speeltuin heeft grote maatschappelijke betrokkenheid, en sluit goed aan bij de ontwikkelingen in de buurten en wijken. Met een ledengroei van 150 naar 350 als gevolg!

Ook andere doelgroepen hebben hun weg naar de speeltuin weten te vinden. Voorbeeld hiervan zijn de wekelijkse Buurtkamer van Welzijn Teylingen en de dagbesteding voor deelnemers van Het Raamwerk. Daarmee verbindt de speeltuin welzijn, zorg en inwoners en draagt ze bij aan inclusie en verbinding.

De jury is erg geraakt door toegankelijkheid van de speeltuin voor mensen met een kleine portemonnee. Dat maakt Bijdorp veel meer dan de traditionele speeltuin. Binnen de vereniging bestaan nog allerlei mooie plannen voor de toekomst.

De Speeltuin wint hiermee een cheque van  500,=.

3e plek: VV Ter Leede

Voetbalvereniging Ter Leede bestaat 92 jaar. Het is een grote vereniging met zo’n 250 vrijwilligers, van jong tot oud. Deze vrijwilligers zetten zich op uiteenlopende terreinen in voor de vereniging. De jury is onder de indruk van de wijze waarop Ter Leede er al jaren in slaagt om de vereniging met behulp van de vrijwilligers goed en succesvol te laten draaien. Toch is voetbal niet altijd het belangrijkste voor de mensen die langskomen. Met name voor de leeftijdsgroep 40+ is de kantine ook een sociale plek om elkaar te ontmoeten en gezelschap te vinden. Al deze vernieuwingen en ruimte voor iedereen om mee te doen (sportief of sociaal), worden jarenlang al mogelijk gemaakt door de grote groep vrijwilligers en hun creatieve ideeën.

De enorme inzet van vrijwilligers past enerzijds in de cultuur van de club. Anderzijds is die ook uitvloeisel van een goed vrijwilligersbeleid, waarbij goed rekening wordt gehouden met de mogelijkheden van de individuele vrijwilliger. Dit zorgt voor een vereniging waar velen zich thuis voelen en er een hecht team is ontstaan.

De vrijwilligers van VV Ter Leede hebben hiermee een cheque van € 250,= gewonnen.

Betrokken jury

De speeltuin, het theater en de voetbalclub: voor alle drie is de locatie van het vrijwilligerswerk van grote waarde voor het vrijwilligerswerk dat zij doen. Om dit echt te ervaren zijn de juryleden vóór 7 december nog bij de drie kanshebbers op bezoek geweest. Zo krijgen ze immers een volledig beeld van wat de activiteiten inhouden en komt het een stukje dichter bij huis. De vrijwilligersorganisaties hebben veel om trots op te zijn, en dat hebben ze graag laten zien. Hoewel ze ook de locatie van de eerste gesprekken (in het bestuurscentrum Voorhout) erg hebben gewaardeerd.

Publieksprijs voor Theater Het Trefpunt

Met veruit de meeste stemmen (956!) heeft Theater Het Trefpunt in Warmond de publieksprijs binnengesleept. Daarmee heeft het Theater een cheque van 250 euro gewonnen.

Met het theater wordt beoogd een cultureel platform in Teylingen te hebben. Het heeft betekenis voor de samenleving en geeft veel saamhorigheid in Warmond. De inwoners van Warmond willen het theater heel graag behouden. Het is knap dat een niet-commercieel, relatief klein theater door het werk van de vrijwilligers er in slaagt zo’n indrukwekkend en gevarieerd programma met bekende namen tot stand te brengen.

De vrijwilligers werken in verschillende specifieke werkgroepen die zelf de verantwoordelijkheid oppakken voor hun eigen taakgebied: Programmering, Promotie, Theaterzaal, Horeca. Het Trefpunt heeft een aantal moeilijke jaren gehad; dankzij de inzet van de vrijwilligersploeg bestaat het Theater nog en kan het nu zelfs weer een mooie programmering aanbieden.

Het familiegevoel en de betrokkenheid van het dorp Warmond heeft zeker geholpen om zoveel stemmen van het publiek te verzamelen.

Ga naar de inhoud