Vrijwilligerswerk; als maatje op pad

25 april 2023 • Vrijwilligerswerk • Marie Omtzigt

Of je nu graag actief bezig bent of bestuurlijke ervaring wil opdoen, er zijn genoeg vacatures om in te vullen. Maar waar te beginnen? Correspondent Leanne van Brummelen van De Teylinger gaat in de komende maanden verschillende soorten vrijwilligerswerk uitproberen in de rubriek ‘Vrijwilligerswerk; altijd iets dat bij je past’. De rubriek kun je lezen in De Teylinger. Dit keer: als gastvrouw en maatje mee naar de Keukenhof.

Voor De Zonnebloem afdeling Voorhout was het weer tijd voor een dagje uit. Aangezien het voorjaar is aangebroken hebben de vrijwilligers gekozen voor Keukenhof. Ondank het slechte en regenachtige weer zijn ze eropuit gegaan om er samen met de leden van De Zonnebloem een leuke en onvergetelijke dag van te maken. 

Rond 13.00 uur staat een deel van de vrijwilligers al te wachten bij de ingang van de wereldberoemde bloemenexpositie; de rest van hen haalt met hun auto de mensen op die meegaan. Terwijl er wordt gewacht tot de groep compleet is, krijgen de mensen die er al zijn een poncho tegen de regen en worden ze gekoppeld aan een vrijwilliger. 

Eerst vrijwilliger, nu lid

Voor alle leden die moeilijk ter been zijn, zijn rolstoelen geregeld. Deze staan netjes voor ze klaar als ze aankomen bij Keukenhof. Eenmaal compleet, baant de groep zich een weg naar de ingang en vanaf dat moment gaat ieder zijn eigen kant op, de gast met zijn of haar vrijwillige gastvrouw of -heer. Mevrouw de Graaf wordt begeleid door Joke. Joke is al 25 jaar vrijwilligster bij De Zonnebloem en heeft diverse functies gehad. Zo was ze ook jarenlang bestuurslid, maar is nu weer terug als ‘normale’ vrijwilligster. Mevrouw de Graaf is inmiddels lid van De Zonnebloem en maakt graag gebruik van hun diensten. Hiervoor was ze ook zelf jarenlang vrijwilligster en weet dus heel veel van de organisatie en wat die betekent voor de leden.

De Zonnebloem is er voor mensen met een handicap, tegenwoordig steeds vaker ook ouderen die slechter naar buiten komen. Door het jaar heen worden uitjes georganiseerd die mogelijk worden gemaakt door de vele vrijwilligers, gastvrouwen en -heren. Ook worden mensen thuis bezocht, om hen een paar gezellige uurtjes met aanspraak te bieden. Vaak zijn dat dezelfde vrijwilligers. Het eerste deel bij de toegang van Keukenhof is al prachtig en daar moet even bij worden stilgestaan: mevrouw de Graaf geniet zichtbaar van al die mooie lentebloeiers. De lucht is zwaar van de geur van hyacinten en je ogen doen bijna zeer van de vele felle kleuren. 

Overdekte paviljoenen

De regen houdt aan, dus verplaatsen Joke en Jan, een andere vrijwilliger, zich samen met hun gasten naar één van de overdekte paviljoenen. Overal waar ze kijken staan tulpen in bloei in het paviljoen. Elke kleur en soort is reden om even stil te staan. Vrijwilliger Jan loopt het park door met mevrouw Van der Geer. Zij kent vele planten en bloemen bij naam en dat komt door haar man, die helaas is overleden. “Hij wist het allemaal zo goed”, vertelt ze. “Ik weet niet alles, maar kom best ver tegenwoordig!” De vrijwilligers en gasten bespreken bij een aantal bloemen en planten van welke soort de planten zijn. Beide vrouwen kijken vanuit de rolstoelen blij om zich heen en ook Joke kijkt tevreden: “Je doet het voor die dankbaarheid, al is het nu maar voor een middag; deze mensen zijn toch gelukkig dat ze er weer even op uit kunnen.” 

Zeer geslaagde middag voor iedereen

Na het paviljoen met de tulpenshow en het paviljoen met de rozen, is het tijd voor koffie. De groep gaat daarvoor, door de miezerregen, naar één van de restaurants van Keukenhof. Mevrouw De Graaf en Joke staan stil bij wat de Zonnebloem in het verleden allemaal al heeft georganiseerd. “Het is altijd heel gezellig. En gelukkig is het maar een middagje, want een hele dag had ik toch iets te lang gevonden”, zegt mevrouw Van der Geer eerlijk, terwijl ze geniet van de haar aangeboden appeltaart bij de koffie. Mevrouw De Graaf vertelt ondertussen over de bloemen die ze al heeft gezien: “Sommige kelken zijn zo zwaar, dat ze half over de vloer hangen. En anderen zijn zo groot dat ze bijna niet echt lijken!” Na de koffiepauze maken Joke en Jan elk met hun gast nog kort een rondje door het park. Ze kijken nog even naar planten die in een mozaïek zijn geplant met bloemen in elke kleur. Helaas is het weer er in de loop van de dag niet beter op geworden. Toch hebben alle gasten ondanks de regen een leuke dag gehad. Langzaam verzamelen de duo’s van vrijwilligers en gasten zich en worden ze allemaal door een vrijwilliger met de auto weer naar huis gebracht. 

Angela de Graaf, organiserend bestuurslid van het uitje, kan terugkijken op een zeer geslaagde middag met tevreden leden en enthousiaste vrijwilligers. 

Ook aan de slag bij De Zonnebloem? In Sassenheim, Voorhout en Warmond zoekt de organisatie nog nieuwe vrijwilligers voor activiteiten of bezoek. Ook bij andere organisaties zijn leuke vrijwilligersvacatures voor maatjes, gastvrouwen of activiteitenbegeleiders. 

Ook aan de slag?

Met dieren werken of misschien heel wat anders doen? Kijk dan eens op https://vrijwilligteylingen.nl/organisaties/alle_vacatures . Of neem contact op met het vrijwilligerssteunpunt van Welzijn Teylingen: info@welzijnteylingen.nl of 0252 231805. Het vrijwilligerssteunpunt denkt graag mee over passend vrijwilligerswerk. 

De volgende keer gaat Leanne de tuin in onder het motto ‘Groen moet je doen!’.

Ga naar de inhoud