Vrijwilligerswerk in een bestuur is ook een verrijking voor jezelf

26 mei 2023 • Vrijwilligerswerk • Marie Omtzigt

Of je nu graag actief bezig bent of bestuurlijke ervaring wil opdoen, er zijn genoeg vacatures om in te vullen. Maar waar te beginnen? Correspondent Leanne van Brummelen van De Teylinger gaat in de komende maanden verschillende soorten vrijwilligerswerk uitproberen in de rubriek ‘Vrijwilligerswerk; altijd iets dat bij je past’. Dit keer: samen aan het roer in het bestuur van scouting.

Scouting is een plek waar kinderen kunnen groeien en zich kunnen ontwikkelen, een plek waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn. Scojesa, scouting jeugd Sassenheim, zoekt bestuursleden en Monique Geertsen en Sabine Houwaart spreken over hun ervaringen, maar ook hun motivatie om bij het bestuur te gaan.

Monique Geertsen begon zelf als zestienjarige met scouting. Een vriendin was altijd erg enthousiast en dat leek Monique ook leuk. Zonder scoutingachtergrond sloot ze zich aan bij de scouting in Sassenheim, wat toen nog een kleine activiteit was. ‘Ik vond het geweldig om met die jongere kinderen om te gaan’. Met haar enthousiasme lukte het binnen de kortste keren om de groep uit te breiden en ontstond er een volwaardige scoutinggroep. 

Toezicht op de training van de leiding

Monique, de ‘moeder van de scouting’, is begonnen als leiding voor verschillende leeftijdsgroepen en is daarna het bestuur ingegaan. Binnen het bestuur heeft ze verschillende rollen gehad, waarmee ze steeds weer nieuwe vaardigheden en kennis heeft opgedaan. Nu is ze geen bestuurslid meer, maar praktijkbegeleidster. Ze houdt toezicht op de trainingen van de leiding, waarvoor ze nog wel een nauw lijntje heeft met de groepsbegeleidster in het bestuur. Het scoutingavontuur van Sabine Houwaart begon wat jaren later bij de inmiddels florerende scoutinggroep. Eerst als welpenleiding, dat zijn de kinderen van zeven tot elf jaar. Daar heeft ze gezorgd voor versterking van de groepsdynamiek. 

Bestuurlijke rol

Ze werd lid van het bestuur omdat ze zag dat ze met haar kijk en visie de vereniging nieuwe energie kon inblazen. Als algemeen bestuurslid heeft ze de sociale media van de vereniging op zich genomen en onderhoudt ze de contacten met de ouders van leden. Ze regelt ook veel dingen, onder andere het groepskamp. Wat zo leuk is aan een bestuurlijke rol binnen scouting is dat je jongeren kan prikkelen om met nieuwe ideeën te komen en deze werkelijkheid te maken. 

Spin in het web

Monique: ‘Soms zie je kinderen opgroeien en een hogere speltak bereiken tot ze uiteindelijk zelf leiding gaan geven aan een speltak’. Het bestuur zorgt ook samen met de leiding voor een veilige omgeving waar kinderen kunnen opgroeien en zichzelf kunnen zijn. Voor Sabine is haar bestuurlijke rol een verrijking en ze ziet zichzelf groeien en zekerder in de maatschappij staan door de ervaringen die ze opdoet bij scouting. Het bestuur bestaat momenteel uit drie leden en is nu nog op zoek naar een voorzitter en een secretaris. De secretaris onderhoudt al het contact binnen de vereniging en het contact tussen de leiding en het bestuur. De voorzitter is de ‘spin in het web’, houdt overzicht en is ook veel in contact met de buitenwereld. Bijvoorbeeld scouting Nederland en de gemeente. 

Warm onthaal

Op dit moment hebben alle bestuursleden met elkaar een deel van de rol overgenomen. Op die manier stimuleren ze ook elkaar door elk hun best te doen. En kun je weer nieuwe vaardigheden leren. Dat leren gebeurt ook door zelf inbreng te hebben en initiatieven op te pakken. Als je met ideeën komt en er zelf wat van maakt, kun je zelf het resultaat zien. Zo gaat een afgevaardigde van het bestuur van Sassenheim naar de vergaderingen van het regiobestuur van de scouting. Via het regiobestuur sta je weer in contact met het landelijke bestuur, zo kunnen eigen ideeën het hele land bereiken. Sabine: ‘Ook mensen van buiten onze groep of scouting worden warm onthaald bij de familie van onze vereniging. Het belangrijkste is dat de bestuursleden enthousiasme en nieuwe ideeën met zich meebrengen, want die kunnen we bij de scouting altijd goed gebruiken.’

Ook aan de slag bij Scojesa? Behalve bestuursleden zoekt de club ook iemand voor de leiding van de Bevergroep. Belangstelling? Maak eens een kennismakingsafspraak. Ook bij andere organisaties zijn bestuursvacatures, zoals bij de Zonnebloem. Of Coördinator bij de werkgroep Fair Trade Teylingen. Ben je op zoek, kijk dan eens op onze vacaturebank via onderstaande knop. Of neem contact op met het vrijwilligerssteunpunt van Welzijn Teylingen. Volgende keer gaat Leanne kijken bij vrijwilligers in de zorg.

Ga naar de inhoud