Vrijwilligerswerk in het groen, van alles te doen

15 mei 2023 • Vrijwilligerswerk • Marie Omtzigt

Of je nu graag actief bezig bent of bestuurlijke ervaring wil opdoen, er zijn genoeg vacatures om in te vullen. Maar waar te beginnen? Correspondent Leanne van Brummelen van de Teylinger gaat in de komende maanden verschillende soorten vrijwilligerswerk uitproberen in de rubriek ‘Vrijwilligerswerk; altijd iets dat bij je past’. Dit keer: werken in de tuin met af en toe een bakje koffie.

Iedereen met een tuin weet dat deze onderhouden moet worden.

Maar wat als je dat zelf niet meer goed kan? Bij Welzijn Teylingen is daarom een vacature vrij voor iedereen die anderen wil helpen met tuinieren en klusjes in en rond het huis. 

Eén van die vrijwilligers is Henk, Henk is in zijn eigen woorden een “manusje van alles”. Op een zonovergoten woensdagochtend is Henk gevraagd om aan de slag te gaan bij Marga in de tuin, er moeten bloemen geplant worden en de schutting heeft zorg nodig.

‘Thuis zitten is na drie dagen niet leuk meer’

Genietend van de zon, een kop koffie en koekjes zitten Henk en Marga samen in haar tuin, alles wordt besproken door de twee en Henk vertelt over hoe hij is begonnen met vrijwilligerswerk. Op een bepaald moment stopte hij met werken en had ineens veel tijd: “Thuis zitten is na drie dagen niet leuk meer, dus zoek je wat om je bezig te houden.”

Toen Welzijn Teylingen op zijn pad kwam, was dat een perfecte oplossing. De vacature voor tuinman sloot precies aan bij zijn interesses, ‘onder mensen zijn vind ik prima, en ik vind natuur het allermooiste wat er is, natuur en dieren kunnen mij eindeloos fascineren.’ Maar er is meer dat Henk doet: is er een lekkend kraanleertje dan kan hij dat maken en zelfs aan kleine klusjes met licht en elektra wil Henk zich wagen. 

Goede verzorging

Marga is erg blij als hij komt. Ze woont op een woonboot aan het water en heeft dus veel zorg aan haar huis en tuin onderhouden. Op deze woensdagochtend moeten er nieuwe planten worden geplaatst en een onderdeel van het houtwerk moet vervangen: het is verkleurd van jaren in de zon en in het water staan.

Achter in de tuin staat een Eucalyptusboom. Marga heeft hem als klein boompje gekocht en door de zorg van Henk is het nu een grote boom die nog jaren zal staan. Aan de andere kant van de tuin staat nog een boom in bloei die door Henk goed wordt verzorgd.

Klussen en sociaal bezig zijn

De zon schijnt op het tweede kopje koffie, terwijl Henk en Marga nog in de tuin zitten, het werk is even stilgelegd. Henk vertelt wat het tuinieren bij anderen nog meer voor hem inhoudt want het is niet alleen lekker bezig zijn met planten: “Voor veel vrijwilligers is het echte kluswerk 30 procent van wat je doet. De andere 70 procent wordt aangevuld door sociale bezigheden. Zo zitten we nu even samen, spreken we over het nieuws, het weer of alles of niets.” 

Het fijne van vrijwilligerswerk is, dat er voor iedereen wat is

Door de gezelligheid blijft Henk wat langer en is hij heel de ochtend en middag te vinden in de tuin aan de Haarlemmertrekvaart. ‘Het is de perfecte oplossing voor mensen zoals ik, mensen die niet werken en toch wat willen bijdragen aan de maatschappij.’ Het gaat nooit om heel zwaar werk of structureel onderhoud, en hij kan de tijd zelf indelen. Het fijne aan vrijwilligerswerk is dat er voor iedereen wat is.

Niet bedoeld voor zware klussen of een verbouwing

Het werk wordt weer opgepakt en tussen het grind wordt ruimte gemaakt voor de nieuwe bloemen die voor de lente worden geplant. Na wat aanwijzingen van Marga wordt toch besloten om de bloemen aan de andere kant van de tuin te planten. Achter in de tuin staat alle tuingereedschap klaar voor Henk om te gebruiken en terwijl hij aan het werk is zorgt Marga voor de twee katten die ook nog door de tuin struinen. 

Het werk van Henk verandert van de bloemen planten naar werk aan de schutting, gelukkig vindt hij dat ook niet erg en kan hij ook dat oppakken. Samen met Marga gaat Henk nog even door, beiden blij met het werk en het contact.

Bij Welzijn Teylingen zijn meer klussers en tuinmannen/-vrouwen als vrijwilliger aan het werk. Voor grote zware klussen zoals een verbouwing of tuinaanleg is deze dienst niet bedoeld. Daarvoor is een vakman nodig. Er is veel vraag naar klusjes in de tuin. Gecombineerd met de gezelligheid is het leuk werk. Voor elke vrijwilliger is wel een klusje op maat te bedenken of hij/zij nou veel of weinig uren erin wil steken.

Meer informatie

Ook aan de slag bij Welzijn Teylingen? Behalve vrijwilligers voor klussen in de tuin of in huis, zoekt de organisatie vrijwilligers als gastvrouw/-heer bij Buurtkamers, organisator van activiteiten, Automaatjes en voor nog vele andere activiteiten. Heb je zelf een goed vrijwilligersidee? Maak dan ook eens een afspraak.

Ook bij andere organisaties zijn leuke vrijwilligersvacatures voor het werken in het groen, zoals tuinonderhoud bij Bernardus, onderhoud van het sportterrein van verschillende sportclubs, parkonderhoud, excursies in het groen, en nog veel meer. 

Ben je op zoek, kijk dan eens op onze vacaturebank. Of neem contact op met het vrijwilligerssteunpunt van Welzijn Teylingen.

 

Ga naar de inhoud